Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2007 22:44 - Внимание: Опасно напрежение
Автор: askeer Категория: Забавление   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
0




Ако адреналинът е вашият най-добър приятел, рискувайте да ни последвате. Защото ще ви разходим из класацията „Топ 10 на най-опасните фестивали в света“.

Докато се запознавах с тях не ме напускаше усещането, че да флиртуваш със страха, е състояние на духа. Перманентно. Ако и вашият маниер на живот е от такъв характер – разпознайте в редовете по-долу следващата си ваканция. Ако се осмелявате...

 № 1 – Надбягване с бикове
(Памплона, Испания: ежегодно, 6-14 юли)

Един от най-опасните фестивали възниква през 17 век напълно случайно – когато няколко смелчаци решават да спринтират през целия град в най-пиковия час, преоблечени като бикове.

В днешни дни преоблечените като бикове хора са заменени с истински, а хиляди туристи изпълват тесните улички на Памплона за всеки ден от фестивала. Началото е в 8 часа сутринта, а участниците се стараят да отидат максимално рано, за да могат да заемат по-хубави места. Когато биковете се пускат да гонят тълпата, ентусиазираната и хаотична маса хора, има една единствена цел и надежда – да избяга от клопката на побеснелите животни, както и да не стане жертва на паниката, обзела околните. Всяко лято резултатът за туристите е един и същ – многобройни охлузвания, животозастрашаващи контузии, а понякога дори и смъртни случаи.
Не пропускайте: Да се насладите на бягащото множество, наподобяващо цветна вълна – от високо и безопасно място!

№ 2 – Фестивалът Онбашира
(Нагано, Япония: на всеки 7 години, през април и май – в годината на Тигъра и Маймуната, според китайския зодиак; следващият фестивал е през 2011-та)

Страната на всевъзможните предизвикателства – Япония, предлага поредното. Фестивалът, който наистина може да спре дъха на всеки участващ, се казва Онбашира, което в превод означава „свещени трупи“. Тъкмо те са в основата на шоуто, продължаващо повече от месец. Приготовлението за него започва с отрязване на 10 тонни елови дървета, характерни за този регион на страната. Връзват се с въжета и група мъже ги влачат до върха на стръмен баир. Дотук добре, ако не беше следното. Трупите се украсяват в традиционните цветове -  червено и бяло и се пускат надолу. Най-големите куражлии се състезават кой ще издържи да балансира върху тях по-дълго време! За съжаление, веднъж на 7 години доста мъже губят по няколко от своите приятели точно по този начин...
Не пропускайте: Гледката на дървени трупи от по 10 тона, които се спускат стремглаво надолу по склона под звуците на традиционна японска музика, наистина си заслужава!

№ 3 – Фестивалът Данджири
(Осака, Япония: ежегодно, 14-15 септември)

Ето това вече е наистина опасен фестивал, който се състои в следното – пияни местни хора управляват специално създадени тежкотоварни превозни средства. Сред забавленията по време на фестивала е дърпането на огромни кораби и други плавателни съдове по тесните улички на града с голи ръце и от същите тези пияни мъже. Ритуалът датира от 1703 година и оттогава насам, с всяка следваща година хепънингът прераства в оспорвано и яростно състезание между отделни пияни групи. Статистиката ежегодно отчита голямо количество счупени кости, ужасяващи наранявани и разбира се, алкохолни натравяния (в най-добрия случай)... Смъртни случаи също не липсват поради факта, че понякога се случва да има един-двама прегазени след падане от превозното средство. На останалите – наздраве, момчета!
Не пропускайте: Да наблюдавате случайния сблъсък на два съседни отбора с огромните им превозни средства по малките улички. Ако може – на трезво!

№ 4 – Тимидхи
(Сингапур: ежегодно, късният октомври)

В почит на индийската богиня Драупади (Draupadi), всяка година желаещите да докажат силата и чистотата на духа си правят своята „огнена разходка“. Обичаят наподобява българското нестинарство, защото огнената разходка представлява преминаване върху горещи въглени на бос крак. Местните хора вярват, че по този начин се пречистват и може би наистина е така. Защото както повечето действия, свързани с опрощението – и това е съпътствано с болка. Тържествата за почитане на индийската богиня започват в 2 часа през нощта. Това е фестивал, който изисква будуване. Преминаването през огъня на облечените в специални костюми поклонници олицетворява пътя към по-добро и към самата богиня.
Не пропускайте: Да обърнете внимание на концентрацията върху лицата на тези хора, които в транс минават боси по горещите въглени, досущ като спокойно спящи!

№ 5 – Фестивал на ракетите в Яншуи
(Тайван: провежда се в края на годината с 15-дневно тържество)

По принцип, когато имаме работа с фойерверки или се налага да изстреляме някоя и друга ракета, знаем, че трябва да се целим във въздуха, а не в заобикалящите ни хора. Населението на Тайван обаче, явно е пропуснало да възприеме такова поведение. Всяка година местни и туристи имат невероятния шанс да попаднат буквално в окото на бурята, защото разнообразни експлозиви целенасочено се взривяват в събралата се тълпа. Обичаят всъщност е препратка към една древна история, в която на населението на града Яншуи било заповядано да плаши с фойерверки злите духове.

Днес ритуалът включва освен собственоръчно приготвените взривни материали и защитни костюми за участващите. Разбира се, това далеч не изключва някой друг обгорял посетител на фестивала.
Не пропускайте: Възможността да сте на тясно насред огромната тълпа и да почувствате какво е да си уцелен от ракета, въпреки предпазния костюм!

№ 6 – Такеучи Матцури
(Рокуго, Япония: ежегодно, 15 февруари)

Един ден след спокойния празник на Св. Валентин, японците имат обичай яростно да се впуснат в поредния болезнен фестивал. Участниците се разделят в два отбора – северен и южен и на импровизирано бойно поле започват да се налагат с бамбукови пръчки. Целта е в три рунда да се засегнат колкото се може повече хора и техните ръце, крака и изобщо всяка възможна част от тялото им. Ако след първите два рунда (всеки от които е по 3 минути!) присъстващите не се чувстват достатъчно удовлетворени, идва ред и на един трети рунд, в който спокойно можете да набиете с голи ръце или да наритате на воля когото сварите.
Не пропускайте: Трети рунд, определено! Ще ви предложи доста хулигански гледки, надминаващи дори свирепостта на ръгбито.

№ 7 – Родео в Калгари
(Канада: ежегодно, средата на юли)

Знаем, че за мъжете няма по-важно нещо от обяздването или укротяването на нещо опърничаво, но защо то трябва да ти причинява болка, още не можем да разберем... Така стоят нещата при един от най-зловещите видове родео – това в Калгари. Участниците често са размятани като парцалени кукли, а някои дори намират смъртта си под пръхтящия от злоба бик. Използвайки единствено едно въже, за да се прикрепят към гърба на звяра, смелчаците се опитват да балансират най-малко 5 секунди (колкото обикновено трае „обяздването“). Едва осем секунди са достатъчни, за да бъде обявен някой за победител.
Не пропускайте: Ако гледате това по телевизията специално следете за повторенията на забавен кадър точно на момента, в който каубоите са хвърлени на земята от озверелия бик.

№ 8 – Състезание с търкаляне на кашкавалена пита
(Глочестър, Англия: ежегодно, последният понеделник на месец май)

Всяка пролет скованата Англия се променя до неузнаваемост. Стотици хора се събират, за да гледат участващите 12 души (мъже и жени), които пускат по най-стръмния, почти вертикален наклон кашкавалена пита. Ако това беше всичко за състезанието, то определено нямаше да фигурира в класацията. Участниците обаче се хвърлят след питата, за да я уловят, с цената на изпочупени крайници и многобройни травми от всякакъв характер. Да, наградата е голяма, но шансът да я спечелите – почти никакъв...
Не пропускайте: Да се насладите на великолепието на земното притегляне и безсмислието да се борите с него!

№ 9 – Състезание по борба в Киркпинар
(Киркпинар, Турция: ежегодно, краят на юни, началото на юли)

Турция е известна с интереса на жителите й към борбата, превърнал се в мания покрай фестивала в Киркпинар. Легендите разказват как през 14 век двама войници се сбили пред сина на султана и вглъбени в спора си – умрели от изтощение. Приятелите им ги погребали на мястото, където водели своята битка и оттогава до ден днешен споменът за тях се съживява с ежегодното състезание по борба. Особеното тук е, че няма никакви правила. Единственото условие е борбата да продължи 3 дена и надеждата, че все пак участниците ще издържат...
Не пропускайте: Едно специфично движение, до което рано или късно се стига – борците посягат към панталоните на опонента си в желанието си да докоснат част от него и да го повалят. Надеждата в погледа на потърпевшия да не пострада мъжкото му достойнство наистина не е за изпускане!

№ 10 – Фестивал по прескачане на бебета
(Испания: ежегодно, на Велики четвъртък
)
Всяка година в Испания родителите на новородените рожби истински се радват, макар за нашите български обичаи причината да е леко стряскаща. Мъже в дяволски костюми и прилежащите им аксесоари (камшици, жезли и вериги) прескачат цяла купчина бебета, за да изгонят злите духове. Интересната практика датира от 1620-та година, а корените й тънат в мистерия. Традицията е под прякото ръководство на братството Santissimo Sacramento de Minerva и е обвързано със собствените му религиозни обичаи.
Не пропускайте: Да пътувате до Испания без собственото си дете. За всеки случай!

Необходимо обобщение:
Имайте предвид, че повечето от тези фестивали са посещавани предимно от мъже... Или с други думи – в тях има в изобилие всичко, което на нас жените обикновено ни се струва абсолютно непонятно – упоритостта, видимо безсмислените усилия, доволният поглед при изникнала опасност... Само си спомнете за футбола и веднага ще ви стане ясно какво имам предвид.

За тези феномени няма логично обяснение. Затова – нека мъдро обобщя: Мъжете са измислени, за да обичат рисковете, а ние – за да обичаме мъжете точно такива... Ако се осмелим... Напук на високото напрежение, или точно заради него.

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278485
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031