Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2007 15:12 - План за бягство в 10 точки: Казабланка
Автор: askeer Категория: Туризъм   
Прочетен: 1926 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако не знаете повече за Казабланка от това, че има филм от 1942 година с това име, и френският холивудски актьор Жан Рено е роден там, значи сте изпуснали доста. Добрата новина е, че сега може да коригирате това. А наваксването със сигурност ще е повече от приятно и вълнуващо...


И така, ето ви в Казабланка – най-големият град на Мароко, както и главно негово пристанище. Градът буквално ще ви погълне с населението от над 3 милиона, но съм сигурна, че вие няма да имате нищо против. Планът ви за бягство ще очертае контурите на един незабравим декември, а ние ще се радваме да споделите с нас натрупаното вдъхновение.


1.Преместете часовника си с 3 часа напред.

Защото точно толкова е часовата разлика със София. Като за начало можете да направите още няколко неща, които ще са ви полезни по време на целия престой в легендарната Казабланка. С преместването на часовника се опитайте да усетите как тези 3 часа са ви подарък, така че смело се отдайте се на всичко, каквото ви се прииска – ветото върху кафето и шоколада днес не важи. Оставете тревогите на динамичния си живот на разстояние най-малко 3 часа, а ако успеете изобщо да не се върнете към тях след бягството ви в Казабланка – ще сте нашата редакционна гордост.


2.Не пропускайте да заснемете някои от прочутите бели сгради.

Не случайно градът носи името Казабланка (casa – къща, blanca – бял, от исп.). Ъглите на повечето булеварди са осеяни с внушителни бели сдания, поддържани в доста добър вид. Най-добра представа за нереалния свят, който те рисуват с присъствието си ще добиете, ако се разходите в южната част на Avenue des Forces Armees Royales. Интересни са и масивните сгради на Place des Nations. На югоизток сградите стават все по-малко впечатляващи, но пък остават все така интересни...


3.Задължителна спирка – старият град!

Старата Казабланка е доста живописно място, разположена до централния площад на града и в близост до морето. Когато се потопите в атмосферата му ще забележите, че той далеч не е толкова стар – къщите често имат формата и размера на онези от „новата“ част и по нищо не се различават от постройките в повечето марокански градчета. Което в никакъв случай не е минус. Уличките са наистина красиви, а малкият им размер ги прави безкрайно уютни. Най-хубавите места в стария град са изпъстрени с търговски обекти – малки магазинчета, в които се продават буквално всякакви стоки. Не трябва да пропускате и не толкова посещаваните жилищни части – цветовете, формите и завоите на уличките ще ви накарат да забравите за другата Казабланка, съвършено различна и безкрайно динамична.


4.Посетете градския пазар.

От дясната страна булевард Muhammad 5 ще намерите градския пазар (или с други думи Marche Central). Мястото е малко, но е доста добре снабдено с всички стоки, нужни на местните хора. Най-впечатляващото е високият стандарт на продуктите, които се предлагат на пазара. Marche Central ще ви изкуши с добре изглеждащи зеленчуци, всички възможни видове морски храни, ръчно изработени сувенири, дори... живи костенурки. Между другото, Казабланка е известна тъкмо с прекрасната си супа от костенурки, които в много западни страни са забранени за продажба с цел прехрана.


5.Насладете се на широките булеварди.

Типична гледка за Казабланка са широките улични платна, оградени от високите бели постройки. Всички улици се спускат от площада Place de Nations Unies – типично място за ежедневни срещи в града (мароканският аналог на софийския „Поп“), и точката, в която старият град среща новия.


6.Отделете си време за шопинг.

Казабланка не е точно мястото за трескаво препускане от магазин в магазин. Ще установите, че градът няма толкова засилена шопинг функция, особено, когато излизате от пазарната част и се отправите към централната. Търговската част напомня на тази в Европа. Цените не са високи, като при това Казабланка е едно от най-добрите места в цяло Мароко, откъдето можете да си закупите нещо красиво и различно.


7.Посетете католическата катедрала на Казабланка.

Няма посещение на който и да е град, без да отделите част от времето си на някоя религиозна особеност. В Казабланка определено има какво да се види. Не пропускайте прочутата катедрала, наречена Cathйdrale Sacrй-Cœur. Построена е през 1930, но функционира като църква от 1956 година насам, след като Мароко извоюва независимостта си и се превръща в културен център. Катедралата е проектирана от френския архитект Пол Торнън и построена в нео-готически стил.


8.Отдайте се на изкушението „мароканска кухня“.

Със сигурност сте чували за нея, дори може да сте опитвали такава и в София. Но какво би било посещението ви в Казабланка, ако не опитате традиционно мароканско ястие в един от най-добрите ресторанти. Името му, разбира се, е „Казабланка“, а адресът - 7557 Haverford Avenue, Philadelphia. Цените за едно хранене с три блюда, примерно, варират около 25-50 долара. И както подобава на ресторант от този тип – резервациите са за препоръчване. „Казабланка“ ще ви предложи автентична мароканска кухня в спокойна атмосфера, с дискретно, меко осветление. Не се учудвайте ако в разгара на вечерта си изникнат т.нар. belly dancers, или пък ви изненада музика на живо. Всичко е в реда на нещата и традиционно по марокански.


9.Повозете се на такси.

И не защото не можете да спестите малко пари от ходенето пеша или хващането на автобус, но защото такситата в Казабланка са наистина кокетни и приветливи. Малките таксита (petits taxis) са червени на цвят, а големите (grands taxis) – бели. Типичните марокански таксита обикновено четривратни червени малки фиатчета, модел Уно, предназначени за движение предимно в централните части на града. Ако сте предприели по-дълго пътуване извън града, наемете от белите таксита. Те могат да се наемат за час или дори за ден, въпреки че тази практика е предимно на чужденците.


10.Докоснете се до Океана!

Макар Казабланка да не е първият избор за туристите, когато посещават Мароко, в града има достатъчно богат избор за туристически дейности. Чудесна предпоставка за това е привлекателният Атлантически океан. Плажовете могат да бъдат и място за забавление, освен за романтично наслаждаване на гледката. Бихте могли да се ориентирате по следното – ако видите тълпа, която наблюдава някакъв спорт на плажа, това е вашето място. Плуване, сърфове, или каквото пожелаете – възползвайте се от даровете на Океана, но внимавайте! Силните подводни течения могат да бъдат много опасни. А ако водата не е вашият спорт – можете спокойно да се отдадете на голф, или дори на разходка с камили извън Казабланка. Защо не и ски слалом... Колкото и да не ви се вярва – в този град и това е възможно.



Тагове:   Казабланка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278766
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930