Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2007 13:12 - Жега!
Автор: askeer Категория: Туризъм   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
0



„Ще имате достатъчно време за почивка... в гроба“ - казва Бенджамин Франклин и като че ли твърдението му се отнася за всички онези, които предпочитат да отпускат като тенджера под налягане – с много шум и изобилие от адреналин.

Имаме няколко конкретни предложения, които ще ви извадят от удобните коловози на ваканцията, прекарана в дрямка, макар и на безобразно красив плаж. Вземете само приключенския си дух и... надеждата, че всичко ще мине благополучно!

На гребена на вълната
(Four Seasons, Costa Rica, Papagayo)
Карането на сърф
вероятно е нещото, което винаги сте искали да умеете да правите. Е, няма нужда от уроци на сухо, за да изкарате ваканцията си на гребена на вълната, при това не къде да е, а в Коста Рика и по-специално полуостров Папагайо. Може да се каже, че каквито и снимки, свързани със сърфирането да сте виждали по съответните списания, почти всички са правени тъкмо на това място. За това благоприятства тропическият климат -  съвършено различен от този на Карибите, например. Разделя се на два сезона – Златен и Зелен. Подходящите за приключението каране на сърф са месеците между май и ноември, когато температурите са около 27 градуса и излиза необходимият за целта вятър.

Известният хотел предлага и услугите на специално отговорно по сърфирането лице, което ще ви насочи към местните сърф магазини, ще ви даде няколко урока, и дори ще ви транспортира до най-горещите точки, за да упражните наученото. Красотата на плажовете е излишно да се споменава, но пък е известно успокоение, ако претърпите поражение и се наложи да изкарате остатъка от ваканцията си единствено в съзерцание... Пази Боже!

www.fourseasons.com

Капитане, капитане...
(Caneel Bay, A Rosewood Resort, St. John)

Точно това е мястото, където плаването с яхта никога не е само плаване. Живописното карибско вълшебство, в което е разположен курортът, ще ви предложи множество, коя от коя по-интригуващи алтернативи. Обявеният за национален парк о-в „Св. Йоан“ има бели пясъци в изобилие – цели 170 акра и прекрасен пейзаж, откъдето и да го погледнете. И всичко това е безплатното допълнение към плаването. Можете да се потопите в приключението на целодневно морско пътешествие, можете да отделите за заниманието си половин ден, можете да го направите по залез слънце, а ако нищо друго не помогне – може дори да се омъжите на борда! По време на пътуването са осигурени храна и напитки, от които можете да се възползвате, стига, разбира се, стомахът ви да е добър приятел на вестибуларния ви апарат.

Заслужава си да опитате, но моля ви – не се надявайте да срещнете нито един Род Стюарт, който да ви пее „I am sailing“, докато трескаво порите водната повърхност.

www.caneelbay.com

Естествен интелект
(The Cove Atlantis, Paradise Islands, Bahamas)

Сигурно ви се е случвало да ви наляга умора във връзката. Не знам дали мълчанието е най-доброто разрешение, но със сигурност е почти неизбежно следствие. Ще ви предложим по-добра алтернатива – плуване с делфини. Не стига, че най-накрая ще имате достоен интелектуален партньор (в случай, че са ви застигнали някакви съмнения за вашия собствен), ами и ще си доставите неподправена радост.

Райските острови представляват малка живописна част от Бахамите, а историята им е повече от интригуваща. През 80-те те стават притежание на Доналд Тръмп срещу сумата от 79 млн. долара. Сега, с нов притежател и нова по-висока цена, островите ви приветстват за интригуваща ваканция.

Колкото до делфините, не всичко е толкова просто. Първо трябва да се включите в специалните часове по поведение и психология на делфините, които се провеждат там. След това ще имате възможност да практикувате наученото с 20 от тях в плитки води, а ако усетите, че сте в стихията си – спокойно може да опитате и дълбоката част... на басейна. За съжаление!

www.thecoveatlantis.com

Писта
(Llao Llao Hotel and Resort, Golf-Spa Baroliche, Argentina)

Ако смятате, че лятото е антонимът на сняг и каране на ски – смело предизвикайте лексиката си. Защото Аржентина ви очаква с вълнуващо предложение. За вниманието ви, без особено затруднение се бори хотелът Ляо Ляо. Построен през 1940-та от архитекта Алехандро Бустило, той се въздига на красив заснежен връх между езерата Нахуел Нуапи и Морено. Интересно е да отбележим, че богатата гама преживявания от снежно естество се предлагат през зимния сезон, който тук е между 1 юли и 30 септември.

Освен, че осигурява транспорт до подходящата писта, персоналът на хотела ще посрещне всяка ваша нужда – било то от уроци, пълна екипировка, съчувствие или топъл чай!

Каквото и да се случи, което в никакъв случай не ви го пожелаваме – поне може да сте сигурни, че гледката на заснежените върхове си заслужава. Пък и едва ли има нещо по-вълнуващо от преувеличен разказ за счупен крак през лятото... от каране на ски?!

www.llaollao.com

На хрилете на желанието
(Four Seasons, Sharm El Sheikh, Egypt)

Няма правописна грешка! Става дума за подводно гмуркане (т.нар. scuba diving). А за да е максимално вълнуващо – направете го не просто в Египет, ами в докато сте отседнали в един от най-луксозните хотели там – Шарм Ел Шейкх. И противно на очаквания за главозамайващи цени, имайки предвид впечатляващата обстановка, тези тук са между 150-250 евро за нощувка.

Факт е, че много водолази идват точно на това място, за да се насладят на всички възможни рифове, странни пасажи риби и костенурки в Червено море. Не са за пропускане и многобройните корабни останки, примамливо лежащи на дъното. Four Seasons ще се погрижи за всяко ваше хрумване и дори ще даде от себе си, за да намерите най-красивите, най-предизвикателните или каквито „най“ си пожелаете. Какво се изисква от вас?! Само да поемете дълбоко въздух... А да, и да го задържите максимално дълго!

www.fourseasons.com

Зовът на дивото?
(Hotel de Larche, Atacama Desert, Chili)

Макар да не става въпрос за нито една джунгла, тъкмо в Чили ще срещнете отговор на страстта си към изследване на пусти местности. Пустинята Атакама ще ви посрещне с множество руини, пясъчни дюни, гейзери, дори ще ви предложи една от онези изкушаващи гледки на водни басейни, пълни със стотици фламинга. Да, досущ като снимките на календара в офиса ви, или в учебника по география на децата... Сега ще имате кадъра и в собствения си фотоапарат.

Южна Америка, където е разположена пустинята и самият Hotel de Larche, е едно от най-малко познатите и изучавани места в света. Това е място, напълно открито за въображението с неизследвани вулкани, 1 000-годишни гори, неустоимо красиви реки и езера... Пътуването до това място изкушава и с интригуващата си хилядолетна история, оставила следи и до ден днешен.

А в случай, че броденето в пустошта ви дойде в повече, веднага може да смените изгледа с „цивилизования“ хотелски вариант. Персоналът има грижата и да ви организира еднодневни екскурзии до горещи точки в околността, като Кебрада Кари – каньон, образуван от ерозионни води и заобиколен от солени мочурища.

Нашият съвет – не взимайте нищо, което не бихте искали нарочно да изгубите там!

www.explora.com

Ще се срещнем на върха
(The Fairmont Jasper Park Lodge, Canada)

Вие сте аматьори в планинарството?! Какво по-хубаво за едно истинско адреналиново прекарване на лятото... Независимо от степента ви на подготовка – това е мястото, където можете да развихрите вродения на всеки човек стремеж към покоряване на върхове.

Мястото е популярно със своето голф игрище, №1 в Канада. То предлага не просто физическо изпитание, а и достатъчен брой гидове, които по ваше желание ще ви преведат през разнообразни планински маршрути с различна трудност. Приемлив вариант за начинаещи е преходът през Голите върхове (Bald Hills) с височина 450 метра. А ако си представяте истински екстремно планинарство – просто поръчайте водач и... наслука! Отплатата е прекрасна езерна гледка... И благополучно връщане.

www.jasperparklodge.com

Криволичеща пътна обстановка
(Westin Resort & Spa, Canada)

Поредното канадско изкушение носи предизвикателното име планинско колоездене. Ако изобщо може да се каже, че районът е „благоприятен“, то се отнася единствено за този off-road experience. Теренът изобилства от стръмни пътеки, криволичещи в планината и гората, изключително хълмисти участъци с голяма трудност на преминаване. Но ако предпочитате по-спокойното колоездене, за вас е т.нар. „valley trail“ (30 км дълго трасе по долината, специално проектирано за велосипедисти, свързващо няколко живописни парка и красиви местности. Това е популярен маршрут за пешеходци, фамилни разходки или каране на ролери).

Бихте могли да разчитате на помощта на професионален екип, който ще ви води през непознатите места, дори може да е вашият гид в прецизното избиране и закупуване на велосипед, в случай, че нямате собствен.

www.westinwhistler.com

 Разводняване
(Tu Tu Tun Lodge, Gold Beach, Oregon)

Колкото и напевно да звучи, със сигурност доста ще се изморите да произнесете и една сричка, ако в този момент опитвате да „обяздите“ някой каяк. Орегонското приключение не е за всеки, но ако сте стигнали дотук с четенето – няма как да се изплашите. Жадните за предизвикателства летовници в тази вилна зона имат достъп до 12 морски каяка и могат да се впуснат в приключението както в продължение на половин час, така и на половин ден. А ако сте от онези, които старателно приготвят кутията с обяда си, ще можете да му се насладите на едни от най-красивите плажове. С малко повече късмет ще видите цели семейства бобри и видри, докато пришпорвате каяка си. А с по-малко... Е, надяваме се поне да останете с каяк.

www.tututun.com

 Разбити илюзии
(Upper Yangtze River, Tibet)

Имате невероятен шанс да разбиете на пух и прах представата си за Тибет. Забравете за седемте години там на Брат Пит, монасите, индийците и неразбираемия език на населението и се отдайте на рафтинг. Upper Yangtze River е място, предпочитано от много заклети почитатели на рафтинга, заради силните потоци над 300 км. Ако успеете докато балансирате във водата да разгледате заобикалящата ви природа, ще видите много древни каменни градове и манастири, и ще сте част от един вълшебен свят, който малко хора са посещавали. И както подобава на такова пътешествие – нощувките са в лагер на отдалечени  плажове в палатка за двама. Разбира се, за храната има кой да се погрижи, ако вие на свой ред не сте си я осигурили. Най-добрата част като че ли е тази, че към вечерята влиза виното и бирата. И запомнете – изпитото количество алкохол след рафтинга е правопропорционално на времето, в което споменът ще ви държи влага. Буквално!

whitewater-raftinh.gordonsguide.com

 

 



Тагове:   жега,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278515
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031