Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2007 15:14 - За пълнометражната версия на "Сексът и градът"
Автор: askeer Категория: Забавление   
Прочетен: 1816 Коментари: 0 Гласове:
0



Стресът и градът

Култовият сериал с леки нюанси на класически феминизъм “Сексът и градът” отново завърта женския свят около себе си. Новините са две. Първата, че лентата ще излезе като пълнометражен филм, а втората – че едва започнали, снимките са заплашени от провал, заради назрялата вражда между Сара Джесика Паркър и Ким Катрал. Дотук няма нищо странно, защото дори само две жени на едно място са напълно достатъчни, за да се разрази скандал... Какво остава за четири!


Градски страсти

Когато новината около заснемането на пълнометражна версия на “Сексът и градът” се разчу, стотици жени и нежни мъже развяха гордо своите трофеи от Manolo Blahnik и заподскачаха във въздуха от радост. Но ето че сега сериозна заплаха грози реализирането на проекта.

Сладострастната Ким Катрал, която играе Саманта, разгорещи враждата с колежката си Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу), след няколко неприятни сцени по време на снимките. Миналата седмица, 51-годишната Ким беше видимо огорчена и избухна в крясъци на срещата с колегите си от сериала в ню йоркски ресторант по случай началото на снимките. Източници съобщиха, че Ким и Сара са разменили няколко думи и явно някои от тях доста са наскърбили Катрал. “Както знаете – продължава информацията – момичетата са доста раздразнителни и своенравни.” Всички присъстващи били стъписани от случката.

И както повечето женски постъпки и тази изненада околните с развръзката си. Известно време след скарването двете “приятелки” бяха хванати в момент на мъчителен поздрав, макар и доста убедителен. Целувката им обаче не беше достатъчна, за да опровергае слуховете за категоричния разрив в отношенията им. Напрежението във взривоопасната двойка бави снимките и продуцентите са сериозно притеснени за изхода на филма, ако дуелът продължава.


Записки по един скандал

В драмата са въвлечени почти всички от екипа. Кристин Дейвис, изпълняваща ролята на Шарлот, бе забелязана да разтървава двете дами, след като Ким се развикала на Сара, защото забравила репликите си и... откраднала обувките й. Вътрешен човек от продукцията опита да обясни казуса: “Ким искаше да носи чифт червени обувки на висок ток и специално ги избра от сценичния гардероб. Но тогава Сара се появи и просто ги грабна под носа на Ким.”

Проблемът между двете актриси започнал след като Катрал възроптала срещу солидния хонорар на Паркър за заснетите епизоди на “Сексът и градът”. Ким настоявала да вземе същите пари, които вземала Сара, макар колежката й да се изявава и като изпълнителен продуцент на сериала. До края на телевизионния сезон те едва успявали да се държат нормално една с друга. И макар и двете да са определени като истински професионалистки, драмата помежду им явно е притеснила продуцентите на едноименния пълнометражен филм. Освен, че е истинска златна мина за актьорите, той е и достоен начин те да се сбогуват с героините си и помежду си. За добро. И макар началото на снимките да е поставено, следите от кавгата им все още си личат.


Добра идея ли е филмът “Сексът и градът”?

Новината за началото на снимките активизира феновете на сериала и назря трескав дебат, граничещ с емоционалните решения, които една жена трябва да вземе при избора си на парфюм, например. Въпросителните по проекта са наистина много и пълното му и изчерпателно обмисляне изглежда химерично. Проблемни и все по-изненадващи са обратите в сценария, а финансовите затруднения филмовата компания дължи предимно на смайващите изисквания на четирите героини.

Последните новини около филмирането все пак са обнадеждаващи и работният процес отново е в разгара си. Какво обаче, би означавало това за непредвидимата зрителска оценка? От една страна, пълнометражната версия на “Сексът и градът” би могла да се окаже повече от благодатна както финансово, така и за бъдещата кариера на четирите актриси. Но, в случай, че реализацията не е на нужното ниво, лошото име неизменно ще остане върху телевизионния сериал.

Дилемата е ясна – всичко или нищо!


Няколко причини за успех:

  • Ясно е, че успехът на филма е в ръцете главно на сценария и актьорския състав. А граничещото с пристрастяване задоволство от следенето на сюжетната линия се дължи на проницателните коментари върху сексуалното поведение на съвременните жени в Щатите. Една добра реализация не само ще гарантира на филма потенциала да бъде триумфален финален акорд на сериала, но и ще е истински психологически труд върху междуполовите отношения и мястото на жените и мъжете в съвременното общество.


  • Празник за окото е събирането на четирите актриси на едно място в по-мащабен проект. Много малко са проектите, в които е на показ женската солидарност и чак съмнително близки и топли отношения, по начинът, по който това е показано в “Сексът и градът”. Причина за успеха на сериала е и предизвикателството да се водят открити дискусии не само за секса, но и за семейните връзки или приятелските чувства. Четирите жени са любовниците, семейството и приятелите една за друга – те реално са сродната душа, която всяка от тях търси във всеки следващ мъж. Идея, която всъщност би се сторила малко тъжна и патетична за незаклетите феминистки... Факт е, че женското приятелство е тема, която не се засяга често във филмовите продукции. И точно това е козът на екипа от “Сексът и градът”.


  • Касовият успех на комедията с участието на Мерил Стрийп “Дяволът носи Прада” показа, че публиката е готова и се интересува все повече от света, в който жените доминират. Модният аспект също беше значителна част от успеха на лентата. Така че, ако се направи добре, “Сексът и градът” ще напомня точно на този филм. Да видим как Сара Джесика Паркър върши някаква работа също би било приятно. След феноменалния финансов успех и края на телевизионния сериал, Сара не е изиграла нищо друго. Участията й в лековати и бързо забравящи се романтични комедии могат и да правят пари, но не са особено престижни.


  • Ким Катрал се завърна на лондонска сцена с мрачната драма Whose Life Is It Anyway”, в която играе парализирана жена (доста различна роля от сексуалната й роля на Саманта Джоунс).


  • Синтия Никсън, както и Катрал, също имаше интересни филмови предизвикателства. Тя бе номинирана за наградата “Еми” за ролята на Елеонор Рузвелт в телевизионен филм, като в същото време спечели “Тони” за ролята си в Rabbit Hole”, както и положителни отзиви за работата си във филмирания роман “Мис Джин Броди в разцвета на годините си”.


  • Кристин Дейвис не повтори успеха на колежките си. Преговорите й за различни телевизионни участия се провалиха и тя заложи на второстепенни роли като съпруга в семейните комедии “Човекът куче” и “Космическа Коледа”. Откъдето и да се погледне, “Сексът и градът” ще бъде истинско предизвикателство за актрисата.


  • Останалата част от екипа е напълно възможно да заслужи солидната сума върху чековете си с края на снимките. Защото ако публиката е във възторг от естествения финал на сериала, фурорът на пълнометражната версия е сигурен... Разбира се, ако маркетинговата стратегия е на ниво, трейлърът също, както и първите слухове, които се пуснат за качеството на лентата. Което знаем, че в страната на неограничените възможности е не просто възможно, а неписано правило.


Няколко причини за неуспех
:

  • Сексът и градът” е толкова наситен с историите на четирите героини, че единственото възможно предизвикателство на филма би било различното развитие на ситуациите, в които са изпаднали Кари, Саманта, Шарлот и Миранда. Едно разумно решение би било основният сюжет да се продължи, без кардинални промени (внезапна смърт или развод, например).


  • С появата на “Отчаяни съпруги” може да се поспори за основанието на едно пълнометражно продължение на “Сексът и градът”. Защото рискът на продукции като “Мърфи Браун” например, е времето им просто да отмине. А най-лошият вариант е сценарият да не трогне нито един зрител, по начина, по който го е правил преди.


  • Основната героиня, Сара Джесика Паркър заяви, че иска да напусне сериала, защото не искала образът й да бъде свързван само с него. За добро или лошо, възможният коментар би бил единствено – късно е! Самата Паркър отбелязва: “Краят винаги е тъжен, когато си правил нещо твърде дълго. Но не мисля, че някой би желал да е последният, който напуска купона.” Схемата с “Мърфи Браун” обаче, показа, че това е поредната илюзия на повечето актьори.


  • Идеята да се направи пълнометражен филм всъщност е малко странна. Ако сериалът се приема повече от добре по телевизионните канали, кому е нужно той да спира излъчването си?!


  • И последно, по всички правила на сапунените опери, персонажите имат естествено развитие, видимо единствено от дистанцията на множество епизоди. Подобна тенденция може да се наблюдава и в “Сексът и градът”. Проблеми като смърт, развод, неочаквана бременност, дори рак – всичко това не остава решено в рамките на конкретния епизод, което пък е смисълът на телевизионен сериал от този тип.


С две думи, въпросите около филмирането на любимия женски сериал са няколко. Дали сценаристите просто ще сглобят два часа с най-атрактивните случки около четирите героини, или ще заложат на съвършено неочакваното развитие, което пък е и най-големият риск.

Най-хубавото на цялата тази история не е сексът, въпреки че би могло да се очаква. Хубавото е, че макар лентата да е претърпи истински крах, зрителите ще задоволят любопитството си с пикантните подробности около разтрогнатите отношения между Сара Джесика Паркър и Ким Катрал.

После кажете, че жените не са велики диктаторки...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278802
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930