Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2007 18:16 - План за бягство в 10 точки: Любляна
Автор: askeer Категория: Туризъм   
Прочетен: 1943 Коментари: 0 Гласове:
0



Според легендата, за основател на Любляна се смята гръцкият герой Язон. Заедно със спътниците си, той открадва от цар Еет златното руно и бягайки, се спускат по река Сава, докато не стигат Любляна. Препяствието, което ги очаква е дракон, който Язон побеждава в ожесточена битка. Днес върху герба на града, както и почти навсякъде има този митичен символ.

Това са легенди. А истина е, че откакто една приятелка посети Любляна, не съм виждала по-усмихнато лице от нейното. Може би заради кокетния малък бароков град и уютна атмосфера, с която е наситена всяка улица. Или заради повече от любезните хората там, макар наброяващи не повече от 300 хиляди. А вероятно причината е в пълното спокойствие и сигурност, които царят в града. Което е истинско облекчение за тези, предпочитащи пътуването на стоп – в Любляна това е безопасно, приятно и доста лесно осъществимо.

Едно е сигурно – разстоянието, на което тя се намира от България не е достатъчно, за да се оправдаете, че все още не сте я посетили.

 

1.    Ако искате престоят ви в Любляна да започне подобаващо, съветвам ви да изберете за хостела Celica. Намира се на звучната Metelkova улица, № 8 (само на 400 м от гарата). Той представлява реконструиран военен затвор, база на австро-унгарската и югославската армия. Преди около 2 години с визията на сградата се ангажират няколко словенски художници и проектират всяка „килия“ по различен начин. Celtica е обявен за най-добрият хостел в света за 2006-та, според класацията на Lonely Planet. Въпреки това, за нощувка ще платите само около 20 евро, при това, с включена закуска.

 

2.    Улица Ciril Metodov №18 може да не ви говори нищо, но това няма да е задълго така. Едно от задължителните места за посетителите на Любляна е Gostilna Sokol. Ресторантът е най-доброто място, което може да ви предложи автентична словенска кухня, а персоналът ще бъде облечен в традиционни костюми. Не забравяйте, че порциите са доста... щедри. Непременно опитайте риба със зеленчуци, изпечена върху хартия. Менюто изобилства от месни изкушения. Единственият минус е студената подземна част на ресторанта, но предвид всичко останало, това е бял кахър.

 

3.    Една от забележителностите, които не трябва да пропускате, е катедралата Св. Никола (Cathedral of St. Nicholas), построена през XIII век в чест на пазителя на рибарите и моряците. Впечатляващият огромен купол е добавен по-късно през XVIII век. Освен пищния интериор, ще ви поразят още и великолепният орган, слънчевият часовник, статуите, както и внушителните бронзови врати, дело на месните скулптори Begič и Demar.

 

4.    В сърцето на старият град на Любляна се намира прочутият люблянски замък, без посещението на който не минава нито една туристическа обиколка. Вземете туристическото влакче от популярния Троен мост, изкачете се по стъпалата на хълма и се насладете на преживяването си. Входът за красивата кула включва прожектиране на 3D филм за историята на Любляна от античността до днешни дни.

 

5.    Повечето от баровете в Любляна са скупчени по протежение на река Сава и гледат към главния площад на града -  Prešernov. По-интересните места са разположени в задните улички, а радостта от лутането из места като тези е гарантирана. За пълното ви удоволствие е нужно само едно – да посетите BI-KO-FE (оживен малък бар с отлична джаз музика). Не пропускайте да седнете на външните маси, откъдето ще сте пряк свидетел на всичко случващо се.

 

6.    Няма как да пропуснете това място за хапване (в пряк и преносен смисъл) – Nobel Burek. Приветства ви огромна зелено-жълта табела с много хора, подредени един до друг. Мястото е популярно сред повечето местни, изморени от нощния живот и желаещи да се подкрепят с най-добрия бюрек в града (тестен пай със зеленчукови листа и накълцана плънка от месо или сирене).

 

7.    Тази година се навършват 197 години от основаването на Ботаническата градина в Любляна. Непременно отделете един ден от бягството си, за да я разгледате. След множество реконструкции, в момента тя заема 2 хектара и гледа към Зоологическата градина. Очаква ви истинско разнообразие на повече от 4500 вида растения (както местни, така и внесени от различни континенти). Ботаническата градина организира туристическа обиколка за всички, жадни за повече информация. Не на последно място – тя е отворена за посетители всеки ден!

 

8.     

Няма по-лесно нещо от това, след градината да се прехвърлите към следващата атракция – Зоопаркът, смятан за един от най-красивите в Европа. Билетите са между 5 и 6 евро и в замяна ще можете да се насладите на живописна обиколка от 6,5 километра и да разгледате всичките 152 различни животински вида. Можете да планирате и своята нощна разходка – организираните турове са между 21 и 23 часа, всеки четвъртък и събота.

А от центъра на града до Зоопарка се стига само за 20 минути ходене пеша...

 

9.    Дойде време да обърнете внимание и на себе си. Грехота ще е ако не посетите поне един шопинг център, а защо не най-добрият. Centromerkur се намира на площада Prešeren и е най-старата пазарна зона в града. Имайки това предвид, не би трябвало да сте изненадани, че сградата прилича по-скоро на музей, отколкото на мястото, където с радост бихте оставили по-голямата част от парите си. В Centromerkur има всичко – от богат избор на храни (повечето от които наредени зад тезгяха, така че непрекъснато ще ви се налага да посочвате и питате) до дрехи, спортни стоки и домакински уреди...

 

10. Да не видите Операта в Любляна е все едно да отидете до Рим и да не срещнете Папата. Сградата е със 115 годишна история и освен традиционната словенска програма, редовно гостуват трупи от цял свят с концертни, балетни и оперни изпълнения. Всяка година представленията са около 150, а публиката често идва от различни страни, само за да се наслади на някое от тях за една вечер. Фасадата ще ви посрещне с огромните статуи на Трагедията и Комедията, около които големи колони подпират мощни тимпани над входа, представляващи Поезията и Величието. За съжаление, този месец ще можете да се наслаждавате на Операта само отвън, защото е затворена за реиновиране.

 

А ако това ви се струва твърде хубаво, за да е истина – Сан Марино и Венеция са на един хвърлей... Но там със сигурност драконите липсват!

 



Тагове:   Любляна,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278826
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930