Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2007 13:23 - План за бягство в 10 точки: Кипър
Автор: askeer Категория: Туризъм   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
0




На една въздишка разстояние... на няколко мига от есента... на един не особено далечен остров... ви очакват 10-те точки от поредното ви бягство.

Наричат Кипър „острова на Афродита“, защото според легендите, богинята на любовта е родена там. Може би затова гърците често са описвани като приветливи, гостоприемни хора, обичащи безмерно живота. Само си припомнете култовата лента „Моята голяма, луда, гръцка сватба“ и... не обелвайте дума за Турция пред новите си приятели от Кипър. Защото бягството ви е планирано за гръцката част на острова, а там все още страдат за едновремешната турска окупация.

Ако се колебаете кога да осъществите бягството си до живописното място, предлагам ви да стегнете багажа си още този месец. През септември се провежда традиционният празник на гроздето в Лимасол и може би и вие ще сте сред изкушените да опитат безплатно кипърското вино по време на  двуседмичната веселба в градския парк.

Но ако предпочитате старателно да обмислите всеки детайл от пътуването си – октомври също е добра алтернатива, защото на 28-ми е националният празник на Гърция!

Кипър е разположен в източната част на Средиземно море, на 70 километра от турското крайбрежие, на 95 от бреговете на Сирия и на 380 от Египет. На север бреговата линия на острова е изрязана и скалиста, а на юг – покрита с дълги пясъчни плажове.

За да сте максимално подготвени за климатичните условия, необходимо е да спомена, че в Кипър слънчевите дни в годината са 330, температурата на водата рядко пада под 18 С, а на въздуха е около 25-26  С.

И преди да стегнете багажа си, остава ви единствено да се ориентирате за цената на пътуването. Самолетните билети варират между 80 EUR за еднопосочен билет и достигат до около 300 EUR.

А ако вече сте с единия крак на летището, добре е бързичко да наизустите 10-те точки от кипърското ви бягство.

1. Като е хотел, да е хотел. За престоя си изберете живописния Faros Hotel, разположен в тихото пристанище Ayia Napa, буквално на няколко крачки от красивите плажове, таверни и нощни заведения. Всичките 113 стаи на четиризвездния хотел са с изглед към Средиземно море, въпреки че със сигурност би ви било достатъчно да съзерцавате и безупречно изградените фонтани, градини, басейн и джакузи в самия хотел.

Макар официалният език да е гръцки, навсякъде се употребява английски и по-рядко френски и немски. В много хотели персоналът е и рускоговорящ, а за подобно старание следва да се отплатите на камериерките с няколко монети.

2.    За да опознаете пътната мрежа, съветвам ви да опитате от всеки вид транспорт по малко.

Най-евтиният вариант са автобусите. Те свързват както центъра на всеки курорт с туристическия район, така и всички основни кипърски градове. Между селата един-два пъти на ден има селски автобуси. Най-популярният вид транспорт е таксито, а ако търсите най-добрият вариант – изберете да пътувате из Кипър с кола. Движението е ляво, а максималната скорост, която може да развиете е 100 км/ч. Колите, взети под наем, лесно се различават по червените номера, започващи с буквата Z. Обърнете внимание, че бензиностанциите работят в делнични дни от  06:00 – 19:00 ч.

3.    Сега вече може да се отпуснете и да изпиете едно кафе в уютна обстановка. Кафенетата в Кипър играят важна роля в живота на хората там. Традиционните заведения обикновено представляват една голяма стая с камина, маси и столове. В малко селце на едно от кипърските възвишения, близо до Paphos, има едва 25 жители, но цели 5 кафенета. Кафето винаги се сервира с чаша студена вода, като начинът на приготвянето му е различен за всяко място. След като го изпиете, не се учудвайте, ако събеседниците ви обърнат чашата наопаки. В Кипър все ще се намери някой, който може да разгадае бъдещето ви, единствено по останалите кофеинови следи.

4.    Дори да не се прехласвате излишно от красивата природа, задължително посетете  Кедровата долина в  Tilliryan Troodos. Дърветата на това усамотено място са от много рядък вид и просто няма как да не отделите малко от времето си, за да им се насладите. Живописната долина не е лесно да се намери, но точно по тази причина спокойствието и усещането за величие в нея са гарантирани. Можете да стигнете дотам по павиран криволичещ път от Pano Panagia от планинската страна на Paphos, или да хванете подобен път, само че от Kykkos.

5.    И тъй като Кипър е богат и откъм исторически забележителности, насладете се на пристанището и замъка в Paphos. Можете да се разходите по кея и да посетите един от многобройните рибни ресторанти, таверни или кафенета. Гледката си заслужава определено, защото изобилства от пъстроцветни рибарски лодки по протежение на пристанището. Оттам можете да наемете и лодка, с която да обиколите близките плажове. Колкото до замъка – той е останал от далечната 1391 година. По време на турската окупация на острова е използван като убежище. За да се впечатлите максимално, най-добре се качете до самия връх на замъка и погледнете отгоре. Часовете, в които работи, са от 9 до 17ч.

6.    За да е пълноценно посещението ви в Кипър, просто задължително е да се потопите в нощния живот на острова. Добро начало е ресторантът Georgis в Ayia Napa, който е с 15 годишна история. Намира се на 2 минути път от централния площад, до красив стар манастир. Всяка двойка, която посети ресторанта, получава безплатно гарафа с вино местно производство. Предлаганото меню е доста разнообразно – от пържоли фламбе, вегетариански блюда, типичните гръцки мезета, морски деликатеси, детско меню, и не на последно място – вкусни десерти. На 1 минута от площада пък се намира популярният нощен  Club Mythology. Всяка неделя, четвъртък и петък има ретро вечер, понеделник и сряда вечер са предвидени за диското. Без съмнение това е мястото на най-щурия купон в  Ayai Napas. Не забравяйте, че сметката в заведенията се включва и 10% бакшиш за обслужването.

7.    След разгулната ви вечер е добре да се посветите и на някакъв спорт. Препоръчвам ви едно от най-интригуващите спортни занимания в Кипър – планинското колоездене, заради разнообразните терени и хубавото време през цялата година. Ето и най-популярните колоездачни маршрути в района на Akamas: единият започва от „Банята на Афродита“ (мястото, където гърците вярват, че богинята се е изкъпала преди да се омъжи), намираща се близо до Polis. Пътят води до фонтана Amorosa, отдалечен на 7 км. Друг вариант е да тръгнете от Neo Chorio (западно от Polis) към  Pyrgos и обратно. Маршрутът е дълъг 16 км, но пък гледката и преживяването си заслужават.

8.    Коя дама би могла да устои на шопинг тур из Кипър? Тази точка е задължителна за всички, които не разчитат на паметта си, за да запазят спомените от посещението в чужд град. Дестинацията е Лимасол – градът с най-много шопинг улици. Не пропускайте натоварената улица St Andrews, недалеч от морската алея, където наред с красивите сгради и надвиснали тераси, изобилства от всякакви магазинчета. Друга важна улица е Makarios Avenue, където са съсредоточени много престижни бутици, а повечето световно известни марки от всякакъв тип имат свой шоурум. Ако се отдадете на пазаруване на сувенири, не трябва да пропускате следните неща: голяма бутилка вино КЕО; Soundzouko (судзуко) - кипърски сладкиш с бадеми; Халуми - разновидност на кашкавала, произвеждана само в Кипър; бутилка Kommandaria - кипърско десертно вино; диск със запис на кипърска музика; както и традиционни занаятчийски изделия. Имайте предвид, че магазините работят от понеделник до петък от  8:00 до 19:00, а в сряда и събота не работят следобяд!

9.    В случай, че всичко, което ви се е случило досега ви струва не достатъчно важно, имате още един шанс – гръцка сватба! Не се шегувам. Като един от най-красивите острови на Средиземноморието, Кипър предлага подобаващо тържество за най-важния ден в живота ви. Никакви правни усложнения и церемонии на английски език. Преимуществата са, че сватбеният ви ден със сигурност ще е слънчев. Освен това – приятелската и спокойна атмосфера на острова допълнително ще ви накара да се почувствате добре и ще можете да се посветите на любимия си, извън истеричността на тълпата.

10. На изпроводяк нека ви запозная с някои важни митнически правила, за да не вгорчавате излишно пътуването си към и от Кипър: Туристите могат да внясат без допълнителни такси собствени фотоапарати и видеокамери, къмпингова екипировка, стоки и валута на стойност не повече от 50 кипърски лири (не за дълго, защото от януари 2008 в Кипър се въвежда еврото), с изключение на скъпоценности, както и 50 цигари или 200 гр. тютют, 1 л. концентрирани спиртни напитки, 0,75 л. вино, 0,3 л. парфюм или тоалетна вода. Колкото до износът – забравете за всякакви антикварни стоки, всеки опит се наказва съгласно закона! Наистина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278850
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930