Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2007 15:17 - Колко връщат холивудските звезди на филмовите си компании
Автор: askeer Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3118 Коментари: 0 Гласове:
0



Сметката!

Филмовите студиа в Холивуд редовно се разделят доброволно с около $20 милиона от годишния си приход, а чековете захранват сметките на първокласни звезди като Уил Смит, Том Круз и Джони Деп. Условието е единствено познатите им лица да препълнят кино салоните още на премиерата.

Но дали тези супер звезди си струват парите?


Според първия по рода си списък на “Forbes” със сумите, които знаменитостите връщат на своите компании, става ясно, че филмовите звезди, които успяват да направят най-голям удар с приходи от продукциите си, всъщност не са най-добре платените актьори. Така Мат Деймън поведе класацията с “Ултиматумът на Борн”, който се оказа най-добрата инвестиция на Холивуд. За всеки инвестиран долар в него, продуциращата компания си върна $29.

Бившата звезда от хитовия сериал “Приятели”, Дженифър Анистън, се оказа една от най-доходоносните актриси, въпреки очевидния провал на лентата “Хората говорят”. За всеки получен долар от миналите си главни роли, бившата г-жа Брад Пит успя да върне на филмовите компании $17.

За да се установи сумата, която връщат звездите на продуцентските си компании, първо се изчислява годишният доход от филма от всички бокс офис класации и DVD реализации. После, от получената сума се изважда бюджетът на филма (включително хонорарът на актьорите), за да се получи чистата печалба. Средната сума, която всяка звезда връща на компанията си за всеки спечелен долар се получава, след като чистата печалба от филма се раздели на хонорара, който е получил актьорът.


Деймън печели първото място в класацията за ролята си на страдащ от амнезия шпионин в трилогията за Борн. През 2004 “Universal Studios” успяха да свалят производствения бюджет на “Превъзходството на Борн” на $75 милиона, а спечелиха общо $290 милиона от световната бокс офис класация, плюс още $165 милиона от видео продажби и гледане под наем. Хонорарът на Деймън за филма бе едва $26 милиона – истински удар за “Universal”. Още с премиерата си в Щатите, третата част (“Ултиматумът на Борн”) отбеляза печалба от $70.2 милиона – най-силната августовска прожекция някога.

Екранният разбивач на женски сърца, Брад Пит, заема второ място, благодарение на харесалия се и отвъд Океана “Мистър и мисис Смит”. Филмът, с участието на настоящата му любима Анджелина Джоли, спечели $186 милиона в Щатите, а епичната лента “Троя” направи $133 милиона в бокс офис класацията, като почти утрои печалбата си в чужбина.

Без съмнение Анистън е актрисата с най-голяма парична отплата сред дамите. Въпреки негативните оценки на критиците, нискобюджетните й филми връщат на компаниите по $17 за всеки долар, който й е платен. Спасителен пояс се оказа ролята й във филма “Раздялата”, който отчете $270 милиона печалби в световната бокс офис класация.

Най-големи са разочарованията от комичната гилдия – Адам Сандлър (с $9), Уил Фарел и Джим Кери (с по $8), с което почти стигат дъното на класацията. Причините? Една от тях би могла да бъде, че американските комедии не са преводими на многобройната чуждестранна публика и остават неразбрани. Филмът на Фарел “Рики Боби: Лудият на макс” например, реализира само $15 милиона в чужбина, в сравнение с $148-те милиона, които спечели в местната бокс офис класация.

В самото дъно на класацията е Ръсел Кроу, чието присъствие в Холивуд внезапно избледня, след последователните му номинации от Филмовата академия за “Вътрешен човек” (1999), “Гладиатор” (2000) и “Красив ум” (2001). Последните три филма на Кроу успяха да върнат на продуцентските компании едва $5 долара за всеки долар, платен на звездата. Миналогодишната лента “Добра година” се оказа добра, но по-скоро за самия Ръсел Кроу, защо беше реализирана с бюджет от $35 милиона, от които почти една трета бе изплатена като хонорар на актьора. Филмът спечели едва $40 милиона в световната бокс офис класация, като се превърна в едно от най-големите разочарования за продуцентите и разпространители от “Fox”.


Мат Деймън

От дебюта си в “Добрият Уил Хънтинг” (1997), за който бе отличен, заедно с приятеля си Бен Афлек с Оскар, Деймън доби известност като неочакван екшън герой. Първите два филма за Борн, струващи на продуцентите $135 милиона, им върнаха сумата от $850 милиона в световната бокс офис класация и от DVD продажби.

За всеки спечелен долар от филмите си, Мат Демън връща $29 чиста печалба!


Брад Пит

Въпреки компромисните ленти “The Devil"s Own” и “Да срещнеш Джо Блек”, Брад си остава една от най-мощните холивудски машини за пари. Почетният член от “Бандата на Оушън” има зад гърба си общо $945 милиона приходи от световните бокс офис продажби. “Вавилон” например, реализира едва $34 милиона в Щатите, но удвои приходите си отвъд Океана.

За всеки спечелен долар от филмите си, Брад Пит връща $24 чиста печалба!


Винсе Вог

Въпреки посредствената си комедийна роля в “Swingers” (1996), Вог се включи в гилдията на водещите комици с филма “Старата школа” (2003). Последните му по-забележителни изяви в “Раздялата”, “Ловци на шаферки” и “Големи топки” струваха на продуцентските компании общо $112 милиона, но върнаха $685 милиона от целия свят. За разлика от Брад Пит, филмите на Вог рядко са добре приети извън Щатите.

За всеки спечелен долар от филмите си, Винс Вог връща $21 чиста печалба!


Джони Деп

Доскорошният любимец на всички тинейджърки се превърна в мрачната суперзвезда от поредицата “Карибски пирати”, която спечели $2.7 милиарда от продажбата на билети по целия свят. Случайност? Едва ли. Щастливият обрат в кариерата му със забележителната роля в “Чарли и шоколадовата фабрика” учуди целия свят с приходите си от $475 милиона и лентата беше една от сензациите на 2005 година. Вероятно Деп скоро ще оправдае хонорара си от $20 милиона от участието в адаптацията по мюзикъла на Бродуей “Sweeney Todd”. В България се очаква да бъде представен през януари 2008.

За всеки спечелен долар от филмите си, Джони Деп връща $21 чиста печалба!


Дженифър Анистън

Въпреки че критиците се отнесоха с пренебрежение към усилията й да бъде добра в “Извън релси” и “Хората говорят”, бившата “приятелка” доказа забележителните си качества на главна героиня в “Раздялата”, който донесе на филмовата компания $288 милиона (сумата надмина пет пъти бюджета на филма!) И макар Дженифър да не разполага със заплатата от $15 милиона за филм на Никол Кидман и Рийс Уидърспуун, филмите с нейно участие са повече от доходоносни. В резултат на това, бившата съпруга на Брад Пит заема челно място в класацията.

За всеки спечелен долар от филмите си, Дженифър Анистън връща $17 чиста печалба!


Анджелина Джоли

Екранната сирена има доста неравномерно присъствие в класацията. (Последният й филмов опит, “A Mighty Heart” беше повече от катастрофален.) Въпреки това, Джоли е солидна филмова инвестиция. Хонорарът й за каквато и да било роля в някакъв филм е около $4-10 милиона.

За всеки спечелен долар от филмите си, Анджелина Джоли връща $15 чиста печалба!


Рене Зелуегър

Носителката на Оскар пожъна истински успех с поредица за Бриджит Джоунс, за която спечели $15 милиона долара. Зелуегър осребри сравнително по-дребни суми за ролите си в “Късметлията” (2005) и “Студената планина” (2003), които заедно донесоха на филмовите компании $375 милиона от световната бокс офис класация и продажби на DVD.

За всеки спечелен долар от филмите си, Рене Зелуегър връща $14 чиста печалба!


Рийс Уидърспуун

Миналата година пресата оповести, че получилата Оскар Уидърспуун ще получи $29 милиона за филма на ужасите “Our Family Trouble”, който предстои да излезе на голям екран и у нас. Въпреки опроверженията от източници, ангажирани с продукцията, печалбата на актрисата е доста забележителна. Романтичната й комедия “Истина ли е” е с бюджет $58 милиона, но приходите в Щатите бяха едва $48 милиона (отвъд Океана филмът успя да спечели $55 милиона).

За всеки спечелен долар от филмите си, Рийс Уидърспуун връща $13 чиста печалба!


Бен Стилър

Комедийният блокбъстър с негово участие - “Нощ в музея”, се превърна във втория най-печеливш филм в Щатите за изминалата година. И докато повечето комедии се продуцират с по-малко пари, тази лента дължи успеха си тъкмо на “излишните” $100 милиона, вложени в нея. Въпреки че биографията на Стилър е белязана от незначителния успех на филми като “Завист” и “Мансардата”, присъствието му е едно от най-постоянните в Холивуд.

За всеки спечелен долар от филмите си, Бен Стилър връща $13 чиста печалба!


Сандра Бълок

Откакто изигра незабравимата си роля в “Скорост” преди 13 години, талантливата актриса почти всяка година има участие в някоя кино продукция. За този период, филмите й достигнаха обща печалба от $2.2 милиарда в световната бокс офис класация. Последният й удар, трилърът “Предчувствие” струваше на продуцентската компания едва $20 милиона, но си върна парите от приходи почти четворно.

За всеки спечелен долар от филмите си, Сандра Бълок връща $13 чиста печалба!


Том Ханкс

Един от холивудските най-добре платени актьори, Ханкс обикновено не си тръгва от снимачната площадка без $20 милиона, дори понякога отказва роли, заради по-големият чек от друга продукция. Но струва ли си? Ето фактите – приходите от филмите с негово участие обикновено надминават $200 милиона, “Шифърът на Леонардо” донесе на компанията $795 милиона.

За всеки спечелен долар от филмите си, Том Ханкс връща $12 чиста печалба!


Леонардо ДиКаприо

Хитовият “Титаник”, с участието на ДиКаприо се превърна в най-печелившия филм в историята на киното. Никой от предишните му филми дори не се е доближавал до този успех. Последните три ленти с негово участие регистрираха доход от $1 милиард. Разбира се, самите филми също са доста скъпи и по данни достигат бюджет от $300 милиона. Наскоро ДиКаприо отново се събра с партньорката си от “Титаник”, Кейт Уинслет, за участие в драмата “Revolutionary Road”.

За всеки спечелен долар от филмите си, Леонардо ДиКаприо връща $11 чиста печалба!


Том Круз

Преди време той беше изоставен от филмовата компания “Paramount”. Но дали причината е във високата му цена? Факт е, че Круз отбягва доста предложения за участия, за сметка на истинските обещаващи касови хитове. Последните му три филма “Мисията невъзможна III”, “Война на световете” и “Съучастникът” струват на продуцентите общо $350 милиона. За сметка на това, брутният доход от продажбата на билети по света и DVD реализацията, възлиза на $1.6 милиарда, а общият хонорар на Круз е изчислен на $122 милиона.

За всеки спечелен долар от филмите си, Том Круз връща $11 чиста печалба!


Уил Смит

Списанията го определят като един от най-влиятелните мъже в Холивуд, тъй като Смит винаги гарантира сензационен успех на премиерите на своите филми. Но анализът на последните три ленти с негово участие показва, че по-добра работа са свършили колегите му Том Круз, Джони Деп и Брад Пит. Уил Смит е един от най-добре платените актьори, хонорарът му възлиза на $20 милиона за филм, плюс процент от общия доход. Все пак, последните му продукции отчетоха приход от $114 милиона.

За всеки спечелен долар от филмите си, Уил Смит връща $10 чиста печалба!


Дензъл Уошингтън

Опитният актьор участва поне в един филм за година от 1998 насам. Въпреки високата му цена от $20 милиона за участие, двукратният носител на Оскар не е чупил рекорда по приходи от $200 милиона, принадлежащ на “Филаделфия” (1993). Последните му три филма “Дежа вю”, “Човек отвътре” и “Мъж под прицел” донесоха на компаниите печалба от $700 милиона.

За всеки спечелен долар от филмите си, Дензъл Уошингтън връща $10 чиста печалба!


Камерън Диаз

С усмивката си за милиони, Диаз празнува почти 15 години от емблематичното си участие в “Маската”, като партнира на Джим Кери. Заглавията на последните й три ленти - “Ваканцията”, “Нищо общо” и “Ангелите на Чарли – Газ до дупка” се приеха доста добре и извън Щатите. Световният приход на филмите беше почти $550 милиона.

Най-добрата й роля с днешна дата обаче, е да озвучава принцеса Фиона в блокбъстъра “Шрек”.

За всеки спечелен долар от филмите си, Камерън Диаз вреща $9 чиста печалба!


Адам Сандлър

Един от най-сексапилните комедийни таланти на Холивуд, Сандлър направи удар с поредица от блокбъстъри, започвайки с “Billy Madison” (1995). Импровизаторските му способности и напълно сериозното му изражение донесоха печалба от $238 милиона, като от тях $75 милиона са само от премиерните прожекции. Напоследък хонорарът на Адам Сандлър от $20 милиона го поставя на челна позиция в класацията за най-скъпо платени актьори.

За всеки спечелен долар от филмите си, Адам Сандлър връща $9 чиста печалба!


Уил Фарел

Трудно е да се повярва, но бившият комик от прочутото “Шоу в събота вечер” е достигал до приходи от $200 милиона само веднъж с “Elf” (2003). Въпреки това, Фарел не се колебае да изисква хонорар от $15 милиона, въпреки че участията му не се приемат добре извън Америка. Неговият “Рики Боби: Лудият на макс” донесе приход от $163 милиона, едва $15 милиона от които от чуждестранна публика.

За всеки спечелен долар от филмите си, Уил Фарел връща $8 чиста печалба!


Джим Кери

Кери е водач в бокс офис класацията на комедиите от 90-те с хитовете “Маската”, “Айс вентура” и “Лъжльото”. Напоследък обаче, актьорът не може да се похвали с особен успех. Последните три филма на Кери общо струват $270 милиона за реализация и донесоха приход от скромните $485 милиона. “На всеки се случва да стане за смях поне все някоя година. Това е бизнесът.” - призна комедиантът през “Time” през януари. И точно затова въпросът е дали Кери все още заслужава големите кино предизвикателства...

За всеки спечелен долар от филмите си, Джим Кери връща $8 чиста печалба!


Никол Кидман

Една от най-скъпо платените актриси в Холивуд получава в касовите филми около $15 милиона, но според много критици големите суми за нея далеч не са основателни. Последните й по-значителни филми струваха на компаниите около $255 милиона, а върнаха от приходите нищо и никакви $400 милиона.

За всеки спечелен долар от филмите си, Никол Кидман връща $8 чиста печалба!


Дженифър Лопез

Малко неочаквано, но и Дженифър Лопез присъства в класацията за актриси. Последните три по-забележителни филма с нейно участие (включително прочутия “Трудна свалка“ (2003) са с бюджет от общо $147 милиона, а приходите го покриха двойно.

Лопез се завърна на големия екран това лято с биографичния филм “El Cantate”, където дели участието си с настоящата си половинка Марк Антъни.

За всеки спечелен долар от филмите си, Дженифър Лопез връща $7 чиста печалба!


Ръсел Кроу

Носителят на Оскар може да е особено любезен с критиците, но истинската му любов са зрителите. Последните му три участия в “Добра година”, “Късметлията” и “Господар и командир” бяха истинско финансово разочарование за продуцентите, с обща печалба от скромните $360 милиона. (Продажбите от билети за “Добра година” едва достигнаха изчислените приходи от $35 милиона)

Кроу всъщност няма истинско попадение след “Красив ум”, реализиран през 2001-ва.

За всеки спечелен долар от филмите си, Ръсел Кроу връща $5 чиста печалба!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278865
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930