Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2007 18:47 - Beat It!
Автор: askeer Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1482 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди няколко месеца Ринго Стар, Пол Маккартни, Йоко Оно-Ленън и Оливия Харисън се събират на специална церемония, за да отдадат чест на починалите Джон Ленън и Джордж Харисън. По-късно четиримата вземат участие в шоуто на Лари Кинг, което всъщност е първото им съвместно телевизионно интервю, давано някога. Основна тема на дискусията в студиото на Лари Кинг е силното и продължително влияние на Бийтълсите върху музикалните вкусове както на професионалните музиканти, така и на обикновените ентусиазирани меломани. И няма как да е иначе – повечето от наследниците на легендарнитe  родители тръгват по техния път (синовете на Ленън и Джордж Харисън – Шон и Дани, синът на Пол Маккартни – Джеймс, както и децата на Ринго Стар – Зак и Джейсън).

Ще се убедите обаче, че има и изключения...

 

Да бъдеш Ленън

Джон Ленън няма нужда от специално представяне. И може би тъкмо затова вниманието на пресата е насочено към тъмните кътчета от личния му живот – там, където е Йоко Оно, там, където е причината за неразбирателството в „Бийтълс“, там, където свършва животът му през 1980-та и не на последно място, там, където започва своя живот синът му – Шон.

Джон Ленън има по-голям син – Джулиан, от първата си съпруга Синтия, но вниманието е насочено към друг наследник. И както подобава на звездно семейство – Ленън и Оно не се отървават без трудности и скандални публикации по време на бременността на екстравагантната втора съпруга на музиканта. Когато става въпрос за Холивуд – абортът не е темата, която изскача от всеки текст на песен или сценарий на филм, а нещо, срещу което знаменитостите водят ожесточени битки. Когато Йоко Оно забременява пресата публикува интригуващ разговор между нея и Джон за това дали да задържи детето. Налага се двамата да направят официално изявление, за да спрат каквито и да било спекулации. В интервю за ВВС Оно си припомня как обмисляла аборт, а Джон я разубедил. Йоко забременява, след повторното събиране на двойката през ранните 70 години, след 18 месечна раздяла. „Тъкмо се събрахме и забременях“ - споделя тя - „Не знаех дали това е най-подходящият момент и може би не го исках съвсем.“ Тогава Ленън й казва - „Разбира се, че ще го запазим“ и дори е разстроен от мисълта, че ситуацията би могла да има и друг изход.

Сватбата на Йоко Оно и Джон Ленън е през 1969 година, а синът им Шон се ражда през 1975-та. Музикантът си взема творческа почивка от пет години, за да се посвети на отглеждането на сина си. И явно наистина се е справял добре, защото британската преса твърди, че преди да заспи Джон отивал да види сина си, след вечерята със съпругата си. Точно тогава Марк Чапман го застрелва пред дома му.

 

Let Him Be

(Шон Ленън)

(Sean Lennon)

Синът на Джон и Йоко. Това определение от известно време не е валидно за Шон Ленън. Той е успяващ музикант, съсредоточен в кариерата си, твърдо решен да докаже таланта си, извън сянката на своите родители. 

„Хората ме възприемат като някой, който познават заради известността на родителите ми, но не мисля, че имат представа за мен всъщност.“ - споделя пред пресата Шон. „Вероятно съм разглезено богато дете, но със сигурност правя и доста сериозни неща. Мисля, че хората не са готови да го възприемат и ме разбират погрешно.“ - добавя той.

Когато е на 15 години, Шон Ленън шофьорът на таксито, в което се вози го пита дали не е дъщерята на Пол Маккартни. Това наистина го шокира и по някакъв начин го кара да предприеме крачка към дистанцирането си от познатите семейни среди.

След смъртта на баща си, Шон Таро Оно Ленън е изпратен в същото училище, в което са били принц Едуард, кралят на Белгия - Алберт II, също Доди ал Файед... Първата му публична изява е през далечната 81-ва, когато се появява в албума на Йоко Оно „Season of Glass“, рецитирайки история, която баща му е разказвал, когато Шон е бил съвсем малък. На 9-годишна възраст изпълнява песента „It"s Alright“ в друг албум на майка си - „Every Man Has A Woman“ (1984). Малко по-късно работи с Майкъл Джаксън във филма му „Лунен пътешественик“, а по-късно има участие и в албума на Лени Кравиц „Mama Said“ (1991).   

И макар да се предполага, че синът на Йоко Оно и Джон Ленън ще продължи музикалната линия на родителите си, той поема в друга творческа посока. Той се определя като творящ между поп и експериментална музика, вземайки от настроението на 90-те и мултикултурната му ориентация – Beastie Boys, Beck, Cibo Matto... Дебютният му албум през пролетта на 1998-ма „Into the Sun“ изобилства от електрик саунд, боса нова и алтърнатив рок, което шокира повечето от музикалните фенове.

Когато продуцентската компания на Шон „Grand Royal“ се разпада през 2001, той се оказва с вързани ръце да продължи да прави това което харесва в музиката, напук на очакванията, че трябва да следва творческия път на родителите си и по-специално на легендарния „Бийтъл“. Точно тогава на помощ му се притичват от компанията „Capitol Records“ и осем години по-късно става факт и вторият албум на Шон - „Friendly Fire“.

Въпреки смесените оценки, които му дават критиците, феновете на 31-годишния музикант са щастливи от постижението му и дори наричат албума „най-силната му работа до момента“.

Вечерта, в която излиза албумът, Шон прави и първата си по-голяма телевизионна изява от 2001 насам, като се появява в шоуто на Дейвид Летерман.

Днес Шон Ленън участва в множество музикални фестивали, където промотира музиката си и предпочита да свири на живо по клубовете. “За мен композирането е занаят.” - отбелязва музикантът - “Не чакам особено вдъхновение, а се опитвам да върша работа всеки ден. Когато бях малък, мечтаех да стана рок музикант и мислех, че няма по-лесно нещо на света. Никога не съм предполагал, че са необходими толкова усилия и дисциплина.”

Шон е от популярните лица в своята област, които някак плахо пробиват пътя си, дистанцирайки се от успехите на своите родители и близки, които цял свят не може да забрави.

“Харесвам музиката, защото тя е единствена форма на изкуство, която не се вижда.” - обяснява Шон. И може би тъкмо затова нещата му се получават. А това е нещо, което всеки родител би мечтал да сподели с детето си.

Imagine...

 

Много шум... за нещо

Когато човек гледа официалния сайт на Ринго Стар и феерично разхождащите се облачета по началната му страница, едва ли първата асоциация на тази идилия биха били... барабаните. Ричард Старки (както е рожденото му име) се среща с Бийтълс през 1960-та, но едва две години по-късно заема мястото на тогавашния им барабанист Пийт Бест. Новото попълнение, Ринго, е приет противоречиво. Феновете скандират „Pete forever! Ringo never!“, но не задълго. Симпатичният левичар печели сърцата не само на почитателите си, но и на Маурийн Кокс – жената, за която се оженва и от която има три деца (Зак, Джейсън и дъщеря му Лий). Сред 10 години брак (от 1965 до 1975) двамата се развеждат, а междувременно Ринго продължава любовната си авантюра с модела Нанси Андрюс, започнала през ранните 70 години.

Маурийн Кокс умира от рак през 1995-та, а настояща съпруга на Ринго Стар е еврейската актриса Барбара Бах, с която са женени от 1981 година.

 

Историята продължава

(Лий Старки)

(Lee Starkey)

Когато става дума за наследен талант, сред имената, които няма да се споменат, е и това на Лий Старки – дъщерята на Ринго Стар и най-малкото му дете. Тя е родена в Лондон през 1970-та, само няколко месеца, след като Бийтълс се разпадат. Когато двамата родители се развеждат, правата върху 5-годишната Лий са присъдени на майката, докато Ринго може единствено да посещава за кратко дъщеря си. „Да се разделя с децата си беше наистина тежко за мен“ - споделя Стар след развода си и допълва: „Колкото и да им обяснявахме, че продължаваме да ги обичаме и решението няма връзка с тях, те не можеха да се отърват от негативните чувства.“

На втората сватба на баща си през 1981-ва с Барбара Бах, Лий е шаферка заедно с новата си доведена сестра Франческа. Дъщерята на барабаниста продължава да учи, въпреки че не е избрала професионалната си посока в живота. Напуска училище на 16 години и без никакви квалификации започва работа в звукозаписната компания „Tower Records“ и веригата „Hard Rock Cafe“, собственост на доведения й баща Айзък Тайгрет. Едновременно с това Лий посещава класове по актьорско майсторство. Резултатът от тях е единствено появата й заедно баща й в реклама на марка коли.

Като типичен тинейджър, Лий се увлича по пънка и готиката, като старателно се гримира и облича в драматични черни цветове. В края на 80-те, преди още да е навършила 20 години, фаталната госпожица Старки, заедно със свой приятел – Кристиян Парис, отварят собствен бутик за дрехи с кокетното име „Planet Alice“. „Искам да създам собствена марка. Не искам да ме приемат като дъщерята на популярния ми баща. Наистина не знам много за Бийтълс. Когато съм се родила, те вече са се били разделили.“ - оправдава постъпката си Лий.

Бизнес опитът й се оказва по-скоро кратък, защото едва година след тържественото си откриване, бутикът затваря врати. Наследничката на Ринго Стар заменя голямата фамилна къща в Бевърли Хилс с малкия апартамент в Лондон, в който през 70-те години е живял баща й.
Животът на Лий обаче, взема неочакван обрат. През 1994-та на майка й Маурийн е поставена диагноза левкемия и Старки остава да се грижи за нея. И когато през 1995 година тя умира, единственият човек до болничното легло е дъщеря й.
Същата година започва и драмата за цялото семейство на Ринго. Незначителен припадък на  Лий кара баща й да я заведе в болница. Пълните изследвания категорично показват тумор на мозъка. За щастие, в лечима фаза. Ринго отменя музикалното си турне, за да е близо до малкото си момиче. Операцията е успешна и бързото възстановяване на Лий я амбицира да продължи с нови сили живота си, дори лекарите й позволяват да прекара коледните празници вкъщи със семейството си. „Преди да ми се случи това, всяка вечер бях някъде на купон.“ - споделя 25-годишната по онова време Старки, без да подозира, че най-лошото не е отминало.
През 2001-ва година, 6 години след успешното лечение, дъщерята на Ринго Стар се изправя срещу тумора за втората си битка с него. Тестовете в специализира болница в Бостън показват, че Лий е развила още един тумор, в особено рядка форма. Младата дизайнерка е обект на голям медиен интерес и всякакви прогнози за изхода от ситуацията. За щастие, 6 седмичното повторение на лазерна терапия оказва благотворен ефект върху Лий и тя е изписана от болницата, след като й съобщават, че туморът е разрушен.
Макар да е при семейството си в Лондон, госпожица Старки често се връща в болницата в Бостън на контролни прегледи и тестове, придружавана от доведената си майка Барбара Бах. Прогнозите зависят от точното разположение на тумора в мозъка, а скоростта на растеж зависи от това дали е доброкачествен или злокачествен.
Тъжната и шокираща статистика показва, че от рак са починали не само Маурийн Кокс и вторият й съпруг, а още съпругата на Пол Маккартни – Линда, на която откриват рак на гърдата, както и Джордж Харисън – с диагноза рак на белия дроб и мозъчен тумор...

„Лий се оплакваше от скованост в дясната си ръка и крак, отиде на лекар, който сканира мозъка й и я прати веднага в болница. Биопсията показа, че причината е тумор. Тя веднага замина, за да се оперира и сега е напълно възстановена.“ - сподели наскоро брат й Зак Старки пред шокираните медии.
В момента Лий живее в Лондон, където работи като гримьор и все по-бързо развиващ се моден дизайнер. Жадните за информация папараци често я засичат на концертите на братята си и баща й, на модните ревюта на Стела Маккартни и на всевъзможни благотворителни мероприятия... Вероятно и 37-годишната в момента Лий Старки е наясно, че най-добрата реклама е доброто име в медиите.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278921
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930