Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2007 23:19 - Накъде без Бог?!
Автор: askeer Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
0



Отговорът става категорично ясен при споменаването на едно име – Vaya Con Dios.* Белгийската музикална формация включи България в европейското си турне с концерт на 9 юни в НДК.

Сигурна съм, че едва ли бихте сбъркали характерния тембър на 54-годишната вокалистка – Дани Клейн. Сигурна съм и, че музиката й ви води до неочаквани асоциации, каквито са моите с романите на Агата Кристи. Също така – сигурна съм, че не знаете много повече за живота й, отколкото може да бъде разкрито чрез вечните парчета „What"s A Woman“, „Puerto Rico“ или „Nah Neh Nah“.

Така че – напред с Бог! През юни този Бог е музиката на Дани Клейн.

Vaya Con Dios успява да наложи

собствен стил на звучене,

определен като културен микс. И разбира се, всичко тръгва от детството. В дома на семейството им в Брюксел, бащата на Дани слуша джаз, опера, както и доста циганска музика. Той е китарист-аматьор и дъщеря му израства сред страстта от композирането, танците и песните. Като тинейджър, Дани открива соул музиката в лицето на Арета Франклин и Леонард Коен (записите на който я амбицират да научи английски език!). По-късно се привързва по особен начин към творчеството на Боб Марли, Амалия Родригес, Сезария Евора... 

Певицата основава групата си през 1986 година с помощта на още двама музиканти – Дърк Шофс и Вили Ламбрегт. Името Vaya Con Dios сякаш само намира Дани Клейн – докато гледа по телевизията документален филм за кубинските общности в Маями, Дани вижда надпис на стената в един от кадрите. Предполагам, не се съмнявате, че надписът гласи Vaya Con Dios.

„Напред с Бог“

Явно точно това се е случило, защото още с появата на първия сингъл – „Just a friend of mine“, Vaya Con Dios се превръщат в сензация. Продадените копия само във Франция са повече от 300 000. Неуморими и вдъхновени, музикантите записват хитовете „What"s A Woman“ и „Nah Neh Nah“, с които затвърждават позициите си в сърцата на меломаните. 1990 година се оказва преломна за групата. Двамата колеги на Дани Клейн напускат, а скоро след това единият от тях, Дърк – умира от инфекция, вследствие употреба на наркотици. Годините до 1996-та вокалистката на Vaya Con Dios понася трудно. Тя се откъсва от музиката и заобикалящия я свят и започва да пътува в опит да намери себе си. Посещава места, които само бегло е виждала на турнетата си, среща семейни приятели, които не познава досега, купува си къща в Андалусия и започва да изучава психоанализа, философия и литература – в местния университет.

Година по-късно,

трудните моменти за Дани

се превръщат в невероятно тъжен и красив албум, наречен „Time Flies“, дело единствено на самата Клейн. Следва още една творческа пауза и след четири години мълчание вокалистката се завръща с групата Purple Prose.  И едва сега, заедно с тях тя създава албума „The Promise“, като запазва характерното звучене на познатите Vaya Con Dios. Част от музикантите, работили по този албум, придружават Дани Клейн и в София Тиери ван Дюрм – китари, Сал ла Рока – контрабас, Уилям Лекомте – пиано, Ханс ван Остерхаут – ударни.

Още един интересен момент около новите попълнения на Vaya Con Dios е продуцентът Жан Пол, който е автор и на някои от песните в последния й албум „The Promise“.

„Срещнах го, когато той беше на 14.“ -

разказва за него Дани Клейн и допълва, че по това време той всъщност бил почитател на пънка. Именитата вокалистка тогава е на 29, но въпреки разликата във възрастта двамата си допадат веднага. Жан-Пол е син на неин приятел, който изкарва прехраната си като бас китарист. Макар от първата им среща да са минали 25 години, двамата не губят контакт. Преди 2 години Жан-Пол се обажда на Дани и споделя, че е отворил собствено звукозаписно студио и лейбъл. Така започват съвместните им проекти, а резултатът е повече от обещаващ - „The Promise“.  

А ако съвсем случайно (в което силно се съмнявам) още не сте почувствали близка Дани Клейн, просто чуйте френската й версия на парчето „Джелем, джелем“ ( „Je l’aime, Je l’aime“). И пратете накрая тази Софи Маринова в графата „масова литература“! Специализираното четене е на 9 юни,  жанрът – музикална страст, а темата - „Vaya Con Dios acoustic live”.

 



Тагове:   Бог,   накъде,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278519
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031