Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2007 15:00 - Нищо лично, ама... (или другата гледна точка за "Шивачки")
Автор: askeer Категория: Изкуство   
Прочетен: 1736 Коментари: 1 Гласове:
1



Киното като естрада

В тълковния речник „естрада“ означава издигнато място, обикновено на открито, за изпълнение на артисти и оркестри пред публика. Естрадата като определение за музиката е разговорна дума. И е натоварена с най-противоречиви конотации - за несполучлива, заключена в миналото случка, която при завръщането й в днешния свят, носи единствено носталгия. Понякога се случва да гледам филми, които бих определила като естрадни. Което по принцип не е лошо, защото това означава, че някой има жизнена необходимост от тях (най-малко режисьорът и сценаристът). Лошото е, когато този принцип засяга все новите български кино продукции.

Наскоро игралният филм „Шивачки“ на Людмил Тодоров бе определен като поредната заявка за шедьовър сред заглавията в киносалоните, а разточително разхвърляните плакати по билбордовете му гарантираха нужния шум.

Всъщност синопсисът, старателно разпратен до пресата преди закритата прожекция, ми вдъхна известна надежда: „Млади, красиви, невинни – погълнати от големия град. Дора, Елена и Катя са на 20 години, от провинцията и единственото, което умеят, е да шият. Те пристигат в големия град, за да търсят работа, по-добър живот и, разбира се... любовта. След като разбират, че никой тук не търси шивачки, те са готови да приемат всякаква работа. Големият град ще даде шанс на момичетата да успея, но готови ли са да платят цената, която той ще поиска от тях?“

Ако днес бях прочела това, със сигурност отново щях да се заинтригувам. Предпоставките са налице: сценаристът и режисьор Людмил Тодоров съвсем не е кой да е, оператор е Емил Христов, а главните роли във филма са поверени на имена, които нямат кой знае каква кино история (Александра Сърчаджиева, Виолета Марковска, Елен Колева).

Но след края на филма, вместо да разсъждавам върху темата за големия град и цената на успеха, аз не можах да се отделя от битово усещане, което ми даде лентата и концентрирах мислите си върху очевидното в следния ред: 1. Надявам се все пак Александра да не остане единствено „дъщерята на магнетичната Пепа Николова“ и да присъства в заглавията от пресата като „новото изкушение на Иван Ласкин“, а един ден да претърпи внезапен творчески обрат. 2. Виолета Марковска, която във впечатляващата си автобиография има участия в десетина филма и се снима от 11 годишна, извика един единствен въпрос в съзнанието ми: „Защо, по дяволите, този опит, дори и за минута не й пролича?!“ 3. С Елен Колева водех истинска битка през цялото време. Имах смътното усещане, че я познавам отнякъде и се успокоих едва, когато след надписите успях да се сетя за една телевизионна реклама и да извикам: „Обичам те, Наталия!“...

Останалото е странен микс от локална безнадеждност, мрачна сюжетна линия и тема с изтекъл срок на годност. Така и не можах да разбера какво е предизвикателството да запечатваш на филмова лента спомените си и бунта срещу времето на мутрите, сутеньорите, проститутките и извечната драма в отношения между града и провинцията. И каква е тая буца, която би трябвало да ти заседне на гърлото, ако си млад човек, чиито съзнателни години не са минали под знака на прехода. В едно съм сигурна – подобна сюжетна линия далеч не е въпрос на поколение, а маркира един начин на мислене, запращащ полета на въображението и силата на обикновените и топли общочовешки отношения в мрачния ъгъл на неслучването. Точно както естрадата би изпотила младия рок изпълнител.

Разбира се – хубавото е, че български филми продължават да се снимат, а работата на актьорите (особено ако са млади) е да се приемат изпречилите им се на пътя възможности за участия. Но наша работа е да не ги харесваме или харесваме, а отговорността ни – да съобщаваме това на глас!






Гласувай:
1



1. анонимен - moeto mnenie
21.12.2007 21:43
az mislq 4e komentarite vi sa plod na chista genska zloba,ochevidno ne ste dostatuchno krasiva i tova mnogo vi ogorchava.kak puk nito edno ot trite momicheta ne vi haresa.ami do kolkoto prochetoh v presata trite sa izbrani sred 250 kandidatki.po vashata logika i regisyora 5 pari ne struva shtom se e doveril na tqh.ahahahahahah ili i asen blatechki ne e dobur aktyor!? citiram vi kakvo kazva toi vuv vestnik trud ot 28 oktomvri na snimkite mi napravi strashno vpechatlenie kak igraqt tezi tri aktrisi napravo mi izkriviha shapkata...krai na citata.i kak moge da kzvate che aleksandra ne e v podem ahahahhahha znaete li v sofia ima teatri mai nee??!!hodete i gledaite
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: askeer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 278873
Постинги: 96
Коментари: 100
Гласове: 356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930